Τι ειναι το Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου;

To Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου (ΠΚΑ) προσδιορίζει τον μοναδικό  Αριθμό του ακινήτου  (Κ.Α.Ε.Κ.) ο οποίος είναι απαραίτητος για σύνταξη συμβολαίου, συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου και καταχώρηση οποιασδήποτε πράξης στο Υποθηκοφυλακείο που αφορά το ακίνητο.

Εκδίδεται ΜΟΝΟ με χρήση κωδικών taxisnet αμέσως και κοστίζει 5€.

(Πατηστε εδω για Έκδοση Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου)

Περισσότερα

Αν δεν έχω δηλώσει ένα ακίνητο, μπορώ να το κάνω μετά την έναρξη της Ανάρτησης;

Αν δεν υποβάλατε δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο εμπρόθεσμα, μπορείτε να υποβάλετε εκπρόθεσμη δήλωση ως την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο είναι από το νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση οικοδομικής άδειας).

Κατά συνέπεια:

Μπορείτε να υποβάλετε ακόμα και σήμερα τη δήλωσή σας, είτε ψηφιακά ΕΔΩ

είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης, μετά από ραντεβού.

Περισσότερα

Πώς πρέπει να δηλώσω ένα ακίνητο που απέκτησα με χρησικτησία και στην Ανάρτηση φαίνεται ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη»;

Θα πρέπει να το δηλώσετε καταθέτοντας ένσταση κατά του πίνακα της Ανάρτησης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσετε υποχρεωτικά και στο Ελληνικό Δημόσιο.

Περισσότερα

Διαπίστωσα σφάλματα κατά την διάρκεια της ανάρτησης και θέλω να τα διορθώσω.

Θα πρέπει να υποβάλετε Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος από 28/04/2022 μέχρι 29/08/2022

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με δυο τόπους:

  • Ηλεκτρονικά στην  ιστοσελίδα του Ελληνικού  Κτηματολογίου στην διεύθυνση  www.ktimatologio.gr    (Παρακολουθήστε video με οδηγείς εδώ)
  • Στα γραφεία Κτηματογράφησης Καλύμνου ή Καρπάθου κατόπιν ραντεβού. (Για Ραντεβού καλέστε στο 218 218 3694)

Απαραίτητα έγγραφα για την υποβολή αίτησης διόρθωσης:

  • Αίτηση (συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη)
  • Χρήσιμα έγγραφα για τη διόρθωση εφόσον δεν έχουν υποβληθεί
  • Ταυτότητα
  • Εξουσιοδότηση με το γνήσιο της υπογραφής(αίτηση για τρίτο πρόσωπο)
  • Εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (για γεωμετρικές μεταβολές και περιπτώσεις μη εντοπισμού)

Αν η διόρθωση αφορά προφανή (πρόδηλα) σφάλματα  όπως πχ λάθος πατρώνυμο, αριθμός συμβολαίου, αριθμός μεταγραφής, όροφος ή εμβαδόν διηρημένης ιδιοκτησίας η αίτηση υποβάλλεται χωρίς κόστος.

Αν υπάρχουν πιο σοβαρά σφάλματα, (πχ εμβαδόν γεωτεμαχίου, όρια ιδιοκτησίας, μη εντοπισμό,  αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους/ψιλής κυριότητας, επικαρπίας) υποβάλετε το αίτημα σας καταβάλλοντας 5 Ευρώ.

 

Περισσότερα

Πως υποβάλω αίτηση διόρθωσης κατά την διάρκεια της ανάρτησης;

Ψηφιακά, ΕΔΩ μέσω κωδικών TAXIS, επισυνάπτοντας τα ανάλογα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αίτημά σας και καταβάλλοντας 5 Ευρώ μέσω κάρτας πληρωμών.

Κατ’ εξαίρεση και μετά από συνεννόηση με το Γραφείο Κτηματογράφησης μπορεί να υποβληθεί σε αυτό, μόνο με ραντεβού.

Δείτε εδώ, στα έντυπα της Ανάρτησης, το Έντυπο Διόρθωσης και το Έντυπο Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος (Η υποβολή αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος είναι δωρεάν).

Περισσότερα

Θέλω να πουλήσω/μεταβιβάσω/αγοράσω ακίνητό μετα την 28/04/2022 τι πρέπει να κανω;

  • Ο αγοραστής ή ο νέος ιδιοκτήτης ή ο πωλητής θα πρέπει να εκδώσει  Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου  πριν την σύνταξη του συμβολαίου το οποίο είναι υποχρεωτικό.
  • Ο νέος ιδιοκτήτης  έχει την υποχρέωση να δηλώσει το ακίνητο που αποκτά τώρα στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, και μάλιστα εντός ενός μηνός από την ημέρα σύνταξης συμβολαίου.
  • Ο νέος ιδιοκτήτης  έχει την υποχρέωση να μεταγράψει το συμβόλαιο του στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, μετά την δήλωση του στο Γρ. Κτηματογράφησης,  προσκομίζοντας τα απαραίτητα Έγγραφα.

 

Σημειώνουμε ότι η δήλωση αυτή στο Γραφείο Κτηματογράφησης  δεν είναι εκπρόθεσμη, αλλά προβλέπεται από το νόμο με σκοπό την ενημέρωση της κτηματολογικής βάσης κατά το μεταβατικό στάδιο της κτηματογράφησης.

 

Περισσότερα