Κτηματολόγιο Δωδεκανήσων

Το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσων ξεκίνησε, και αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Λέρου (την περιοχή που δεν υπάγεται στο κτηματολόγιο της Κω), Καρπάθου, Κάσου, Νισύρου, Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης.

Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου 2018 και ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου 2019 για τους πολίτες εσωτερικού, και στις 15 Απριλίου 2019 για τους πολίτες εξωτερικού.

Μπορείτε να υποβάλετε τη δήλωση ιδιοκτησίας σας με δύο τρόπους:

 • Πηγαίνοντας ο ίδιος ή κάποιο τρίτο πρόσωπο σε κάποιο από τα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης που θα λειτουργούν στην Αθήνα, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, την Τήλο και την Νίσυρο.
 • Ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής www.ktimanet.gr.

Με συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση σε όλους τους φορείς, θα προσπαθήσουμε να προετοιμάσουμε όλους τους πολίτες για την διαδικασία που πρέπει να επακολουθήσουν.

Δείτε την περιοχή κτηματογράφησηςκαι τα γραφεία υποβολής δηλώσεων

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες περιοχές αφορά το κτηματολόγιο Δωδεκανήσων;

Οι περιοχές κτηματογράφησης που αναλαμβάνει το γραφείο μας για τα Δωδεκάνησα είναι:

Δ. Αγαθονησίου
Δ. Αστυπάλαιας
Δ. Καλύμνου
Δ. Λειψών
Δ. Λέρου
Δ. Καρπάθου
Δ. Κάσου
Δ. Νισύρου
Δ. Μεγίστης
Δ. Τήλου
Δ. Χάλκης

Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει εμπράγματο ή εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου, ο οποίος έχει κυριότητα (πλήρη ή ψιλή), και κάθε δικαιούχος επικαρπίας και προσωπικής ή πραγματικής δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερενναετής) και κάθε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.2308/1995, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (πχ εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λ.π.)

Θέλω να υποβάλω δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Τι πρέπει να κάνω; (απαραίτητα δικαιολογητικά, προθεσμίες κ.λ.π.)

Θα βρείτε όλες τις οδηγίες εδώ

Ποια περιοχή ορίζεται ως αγροτική και πως μπορώ να μάθω αν η περιοχή που με ενδιαφέρει είναι χαρακτηρισμένη ως τέτοια;

Ως αγροτική στους κτηματολογικούς χάρτες ορίζεται η περιοχή  η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικισμού προϋφισταμένου του 1923  ή εκτός ορίου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηματικής δόμησης.
Αν το ακίνητό σας βρίσκεται εκτός σχεδίου θα πρέπει να  απευθυνθείτε στο οικείο Γραφείο Κτηματογράφησης για να μάθετε εάν βρίσκεται σε χαρακτηρισμένη αγροτική ή αστική περιοχή.

Πως δηλώνεται η χρησικτησία και ποια τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;

Για να δηλώσετε ως αιτία κτήσης του δικαιώματός σας έκτακτη χρησικτησία, αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, πρέπει να υποβάλετε έγγραφα που να αποδεικνύουν τη χρησικτησία π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, εγγραφή υποθήκης και λοιπών βαρών, Ε9 κλπ. Από τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να αποδεικνύεται 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου.
Μετά την Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων δεν επιτρέπεται να υποβληθεί δήλωση δικαιώματος με αιτία κτήσης την χρησικτησία για ακίνητο, το οποίο έχει καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αλλά υποβάλλεται ένταση με κοινοποίηση στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τι θεωρείται βοηθητικός χώρος; Πότε οι αποθήκες και τα πάρκινγκ δηλώνονται ως ξεχωριστό δικαίωμα και αντίστοιχα πληρώνουν;

Βοηθητικός χώρος είναι οι αποθήκες και τα πάρκινγκ, τα οποία δηλώνονται στο Κτηματολόγιο μόνο εφόσον είναι αυτοτελείς χώροι, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο.

Έχω δικαίωμα υψούν («αέρας») σε ένα ακίνητο. Δηλώνεται στο Κτηματολόγιο;

Το δικαίωμα υψούν αποτελεί ξεχωριστό δικαίωμα όταν υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας από την οποία προκύπτει αδόμητη επιφάνεια, δηλαδή έχει χιλιοστά στο οικόπεδο. Υπό αυτήν την προϋπόθεση δηλώνεται κανονικά ως δικαίωμα στο Κτηματολόγιο.

Μπορώ να κάνω δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο με δικαίωμα για το οποίο έχω μόνο προσύμφωνο;

Το προσύμφωνο είναι πράξη μη μεταγράψιμη στο Υποθηκοφυλακείο, συνεπώς δεν σας κατοχυρώνει ότι κατέχετε το ακίνητο. Θα πρέπει να προβείτε σε διόρθωση τέτοιου είδους εκκρεμοτήτων προκειμένου να υποβάλετε τη δήλωσή σας στο Κτηματολόγιο. Σημειώστε ιδιαίτερα το εξής: Αν έχουν συμπληρωθεί 20 χρόνια από την υπογραφή του προσυμφώνου και κατέχετε το ακίνητο, τότε μπορείτε να το δηλώσετε με το δικαίωμα της έκτακτης χρησικτησίας και να προσκομίσετε το προσύμφωνο ως αποδεικτικό της άσκησης χρησικτησίας.

Έχω υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο και τώρα θέλω να πουλήσω το ακίνητό μου. Είναι απαραίτητη η επισύναψη πιστοποιητικού Κτηματολογίου;

Όχι, δεν απαιτείται επισύναψη πιστοποιητικού ή βεβαίωσης υποβολής δήλωσης για να μεταβιβάσετε το ακίνητό σας. Ο αγοραστής έχει την υποχρέωση να δηλώσει το ακίνητο που αποκτά τώρα στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, και μάλιστα εντός ενός μηνός από την ημέρα που θα το μεταγράψει στο Υποθηκοφυλακείο. Σημειώνουμε ότι η δήλωση αυτή δεν είναι εκπρόθεσμη, αλλά προβλέπεται από το νόμο με σκοπό την ενημέρωση της κτηματολογικής βάσης κατά το μεταβατικό στάδιο της κτηματογράφησης (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ). Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου θα χρειαστεί για σύνταξη συμβολαίου, συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου και καταχώρηση οποιασδήποτε πράξης στο Υποθηκοφυλακείο που αφορά το ακίνητο σας μετά την ανάρτηση.

Μπορώ να δηλώσω δικαίωμα σε ακίνητο που έχω αποκτήσει με κληρονομιά, για την οποία δεν έχω κάνει αποδοχή (ή άλλη ισοδύναμη πράξη π.χ. κληρονομητήριο);

Ναι, μπορείτε να δηλώσετε το δικαίωμά σας στο Κτηματολόγιο ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Στην περίπτωση αυτή όμως, θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Συγκεκριμένα:

Κληρονομιά με διαθήκη: 

 1. ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)
 2. ληξιαρχική πράξη θανάτου
 3. αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης
 4. πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
 5. πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς

Κληρονομιά χωρίς διαθήκη: 

 1. ο τίτλος του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)
 2. ληξιαρχική πράξη θανάτου
 3. πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
 4. πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης
 5. πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς

Όταν συνταχθεί η πράξη αποδοχής κληρονομιάς και μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, θα πρέπει να προσκομιστεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης αντίγραφο της πράξης και του πιστοποιητικού μεταγραφής, προκειμένου να κατοχυρωθεί το δικαίωμα.

Έχω υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Υπάρχει περίπτωση να κληθώ στο Γραφείο Κτηματογράφησης;

Ναι, εφόσον τα στοιχεία που προσκομίσατε δεν είναι επαρκή για τον εντοπισμό της θέσης και των ορίων του ακινήτου σας θα κληθείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να υποδείξετε το ακίνητό σας στους χάρτες που θα σας υποδειχθούν από το προσωπικό του Γραφείου.

Πότε θα πληρωθεί το μεταβλητό τέλος κτηματογράφησης 1‰ ; Θα πληρωθεί από κάθε συνδικαιούχο ή από όλους μαζί (δηλαδή επιμερίζεται);

Το μεταβλητό τέλος κτηματογράφησης 1‰ θα καταβληθεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης και μάλιστα μόνο από τους κυρίους και επικαρπωτές. Το τέλος αυτό καθορίζεται επί μιας οιωνεί αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο, αφού αφαιρεθούν είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ από την αξία του ακινήτου.
Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι είκοσι χιλιάδες ευρώ αφαιρούνται για κάθε δικαιούχο και επί του ποσού που απομένει υπολογίζεται το ποσοστό 1‰, το οποίο και επιμερίζεται στους συνδικαιούχους.

Η μητέρα μου μού άφησε ένα κάμπο στο «Λακκί” ο οποίος είναι 9 καφίζια.Σε πόσα στρέμματα αντιστοιχούν αυτά τα 9 καφίζια ?

Το καφίζι δεν αναγνωρίζεται νομικά από κανένα δικαστήριο σαν μέτρο μέτρησης επιφανείας.Είναι Τούρκικο μέτρο χωρητικότητας ,κάτι αντίστοιχο με το λίτρο.Μετά το 1947 απαιτούνται τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια.Το καφίζι ήταν ένα ξύλινο σκεύος με το οποίο μετρούσαν κυρίως το σιτάρι,το κριθάρι,η το αλεύρι.Σε βάρος το 1 καφίζι κριθάρι ζύγιζε 2,50 κιλά.Οκτώ [8] καφίζια [20 κιλά] ήταν το 1 κιλό το Τούρκικο.Το χρησιμοποιούσαν σαν μέτρηση επιφανείας από το γεγονός ότι εδήλωναν στον Τούρκο κατακτητή το πόσα καφίζια σπόρο ήθελε για να σπαρεί το χτήμα τους.Ομως επειδή οι Νισύριοι πλήρωναν φόρο στον Τούρκο με βάση τα καφίζια πού έσπερναν δήλωναν πολύ λιγότερα ισχυριζόμενοι ότι δέν έσπερναν όλο το χωράφι γιατί η μία πλευρά είχε πέτρες και στή μέση υπήρχε «χαλικούρα” κ.λ.π.Ετσι τα καφίζια σε σχέση με την έκταση του χωραφιου έβγαιναν λιγότερα.Εμπειρικά το 1 στρέμμα άλλοι το θέλουν να είναι 6 καφίζια και άλλοι 8.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ